Hvis vi ser litt nærmere på ordet hysteri

Hvis vi ser litt nærmere på ordet hysteri

Artikkel laget av: Thomas (Administrator)
Dato: 03.04.2020


Hvis vi ser litt nærmere på ordet "hysteri", så forteller det litt om hva vi står mot, det handler ikke om fornuftige vel resonnerte beslutninger.
(noe man trenger ved kriser)
Da spør jeg, skal våres liv og framtid basere seg på hysteriske sinstilstander? Skal klima debatten inkluderes i alt som kryper og går uten et eneste snev av resonanse? Det virker som både WHO og andre organisasjoner lener seg på føleser framfor forskning. 
 
Her utdra hva wikipedia skriver om ordet:
 
- Omstillingsforstyrrelse
- Følelsesmessige voldsomheter (syk/drama)
- Mister ofte selvkontrollen på grunn av en overvelmende frykt.
- Andre sinnsforstyrelser  
 

Hysteri

 Fra Wikipedia, den frie encyklopedi 

 
Hopp til navigeringHopp til søk
 
Hysteri er et eldre medisinsk begrep for dramatisk, teatralsk atferd og kroppslige plager med ukontrollerbare, «hysteriske» følelser, smerter, lammelser eller kramper som angivelig bare rammet kvinner. «Hysteri», «hysterisk nevrose» og «hysterisk personlighetsforstyrrelse» er nå erstattet med «dissosiative lidelser» og «dramatiserende personlighetsforstyrrelse». Maleriet viser nevrologen Jean-Martin Charcot ved La Salpêtrière i Paris som demonstrerer hypnose for å behandle hysteri hos Blanche (Marie) Wittman i 1887.

Hysteri (greskhystera, «livmor») beskriver i dagligdags bruk en sinnstilstand av uhåndterlig frykt eller følelsesmessige voldsomheter. Frykten er ofte sentrert ved en kroppsdel, ofte ved et innbilt problem med den kroppsdelen (sykdom er en vanlig klage). Folk som er «hysteriske» mister ofte selvkontrollen på grunn av en overvelmende frykt.

Psykiatere og leger har i teorien sluttet med bruken av uttrykket «hysteri» og erstattet det med mer eufemistiske termer som er hovedsakelig synonymer. Blant disse er «psykosomatisk», «psykogen» og «medisinsk uforklart». I 1980 endret American Psychiatric Association offisielt diagnosen «hysterisk nevrose, omstillingstype» til «omstillingsforstyrrelse». Hysteri har også betegnende overlapping med diagnosebetegnelsen «somatiseringsforstyrrelse» og med somatoforme forstyrrelser generelt.

Kilder[rediger | rediger kilde]